Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Alkoholilaskuri

Alkoholilaskuri

Alkoholilaskurin avulla voit saada arvion veresi alkoholipitoisuudesta. Täytä laskuriin oma painosi ja pituutesi, juomiesi annosten laatu ja koko sekä ajankohta, jolloin otit ensimmäisen alkoholiannoksen. Saat laskurin avulla selville myös juomiesi alkoholiannosten energiamäärän.

Alkoholiannoksien määrä
Kuinka monta tuntia sitten joit viimeisimmän alkoholijuoman?
Paino(kg)
Sukupuoli

Tietoa alkoholilaskurista

Muista, että alkoholilaskurin antama promillemäärä on vain viitteellinen. Jos aikeenasi on lähteä ajamaan autoa, käytä veren alkoholipitoisuuden mittaamiseen aina alkometriä. Alkoholin palamisessa voi olla yksilöiden välillä hyvinkin suuria eroja.

Alkoholin palaminen tapahtuu suurimmaksi osaksi maksassa. Hyvin pieni osa, vain noin 5 prosenttia, haihtuu hengityksen, hien tai virtsan mukana. Alkoholin palamista ei voi nopeuttaa kahvia juomalla tai hikoilemalla.

Alkoholi palaa jokaisella ihmisellä eri nopeudella. Keskimääräisesti palamisnopeus on noin 1 gramma tunnissa 10 painokiloa kohden. Jos siis painat 70 kiloa, poltat alkoholia arviolta 7 grammaa tunnissa. Yhdessä alkoholiannoksessa on noin 12 grammaa alkoholia.

Alkoholi ja kalorit

Alkoholi sisältää kaloreita lähes yhtä paljon kuin rasva. Yhdessä grammassa alkoholia on energiaa 7 grammaa, ja esimerkiksi Valion normaalisuolaisessa voissa täysin saman verran. Jos nautit alkoholisi vielä sokeripitoisena liköörinä tai makean virvoitusjuoman kanssa, lisäät energiansaantia entisestään.

Desilitrassa kuivaa valkoviiniä tai punaviiniä on noin 70 kilokaloria ja ginissä tai rommissa noin 230 kilokaloria. Desilitrassa olutta on vain 40 kilokaloria ja siiderissä 60. Ero jälkimmäisten juomien hyväksi johtuu niiden pienemmästä alkoholipitoisuudesta. Mietoja alkoholijuomia juodaan kuitenkin yleensä määrällisesti enemmän.

Saman tuotekategorian sisällä olevien juomien kalorimäärät voivat vaihdella hyvinkin paljon alkoholipitoisuudesta ja makeusasteesta riippuen. Kaikkien juomien alkoholittomat versiot sisältävät energiaa murto-osan niiden alkoholipitoisista versioista.