Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Nopeusmuunnin

Nopeusmuunnin

Nopeusmuuntimella voit muuntaa nopeuden yksiköitä toisiksi (esim. km/h, m/s, km/s ja mph).

Laskuri

Tietoa nopeuden mittauksesta

Nopeus tarkoittaa tietyssä ajassa kuljettua matkaa. SI-järjestelmässä nopeuden yksikkö on metriä sekunnissa eli m/s.

Nopeutta voidaan ilmaista monien eri yksiköiden avulla. Kulkuneuvojen nopeus ilmoitetaan yleensä kilometreinä tunnissa (km/h) tai etenkin Yhdysvalloissa maileina tunneissa (mph). Tuulen nopeus ilmaistaan usein metreinä sekunneissa (m/s).

Ilmailussa ja merenkulussa käytetään solmua, joka vastaa noin 0,5 metriä sekunnissa. Solmun nimitys juontaa juurensa aikaan, jolloin veneen nopeutta mitattiin lokiliinaan tehtyjen solmujen avulla. Yksi solmu tarkoittaa samaa kuin yksi meripeninkulma tunnissa (1 mpk/h).

Äänen nopeus ilmassa on noin 343 metriä sekunnissa eli 1 235 km/h. Äänen nopeus vaihtelee materiaalista riippuen, ja esimerkiksi betonissa äänen nopeus on 4 300 m/s.

Internetin nopeus mitataan yleisemmin muodossa megabittiä sekunnissa eli Mbps.

Mach-lukuja käytetään kuvaamaan lentonopeuden suhdetta äänen nopeuteen ilmassa lentokorkeudella. Ilman tiheys on pienempi korkealla, joten äänen nopeus alenee korkeuden mukana. 1 Mach on meren pinnalla 1 223 km/h ja 30 000 jalan (9 144 metrin) korkeudessa 1 093 km/h.

Valonnopeus on 299 792 458 m/s. Suhteellisuusteorian mukaan mikään kappale, jolla on massa, ei voi saavuttaa valonnopeutta. Erikseen kirjoitettuna valon nopeudella viitataan jossain väliaineessa kulkevan valon nopeuteen.

Laskin.fi -sivuilta löydät muitakin muuntimia, esimerkiksi lämpotilamuuntimen.