Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Pituusmuunnin

Pituusmuunnin

Pituusmuuntimen avulla voit muuttaa pituuden yksiköitä toisiksi, esimerkiksi sentit tuumiksi.

Laskin

Tietoa pituusyksiköistä

Sana ”pituus” tarkoittaa kahta asiaa: fysiikan perussuuretta sekä arkikielessä esineen ja elollisen olion avaruudellista ulottuvuutta. Kansainvälisessä SI-järjestelmässä pituuden perusyksikkö on metri. Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa käytettävä tuuma on 25,4 mm ja jalka 30,48 cm. Jaardi on pituudeltaan 3 jalkaa.

Ennen SI-järjestelmään siirtymistä oli syntynyt paljon vanhoihin mittoihin perustuvia käytänteitä, ja osa niistä hyväksyttiin SI-järjestelmän rinnalle käytännön syistä. Tällaisia pituuden mittoja ovat esimerkiksi meripeninkulma (1 852 metriä), ångström eli Å (0,1 nm) ja astronominen yksikkö eli AU (1,495 978 706 91·1011 m).

Astronomiassa käytetään AU-yksikön lisäksi myös valovuotta, joka tarkoittaa valon vuodessa kulkeman matkan pituutta. Yksi valovuosi on 9,46·1015 m. Tätäkin pidemmillä etäisyyksillä käytetään yksikköä parsek, joka on pituudeltaan 3,085678·1016 m.

Vanhoja pituusmittoja:

  • Kyynärä: Matka kyynärpäästä keskisormen päähän.
  • Vaaksa: levitetyn kämmenen peukalon ja etusormen pään välinen etäisyys.
  • Virsta: 1 066,80 m. Termi on peräisin Venäjältä.
  • Peninkulma: matka, jonka koiran haukunta kantaa tyynessä ilmassa (etymologia: penin kuulema). Alun perin noin 6 km, nykyään noin 10 km.
  • Poronkusema: matka, jonka poroa voi ajaa virtsaamistaukojen välillä eli noin 7,5 km.

Laskin.fi -sivuilta löytyy monia muitakin muuntimia, esimerkiksi pinta-alamuunnin.