Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Kolmion pinta-ala-, sivu- ja kulmalaskuri

Kolmion pinta-ala-, sivu- ja kulmalaskuri

Kolmion kulmien, sivujen ja pinta-alan laskeminen onnistuu helposti tältä sivulta löytyvän laskimen avulla. Jotta saisit oikean tuloksen, sinun täytyy tietää kolmiosta kolme arvoa. Jos esimerkiksi syötät kahden sivun pituudet ja yhden kulman asteen, laskee laskuri sinulle jäljelle jäävät kulmat ja sivujen pituudet sekä kolmion pinta-alan.

Laskuri

Tietoa kolmioista

Kaikissa kolmioissa kulmien summa on 180 astetta. Kolmion korkeusjanat leikkaavat toisensa samassa pisteessä, samoin kuin kolmion keskijanat. Kolmion jokainen sivu on aina lyhyempi kuin kahden muun sivun summa.

Pythagoraan lause määrittelee, että suorakulmaisessa kolmiossa suoran kulman vastaisen sivun (hypotenuusan) neliö on yhtä suuri kuin muiden sivujen (kateettien) neliöiden summa. Kun kateettien pituus on a ja b ja hypotenuusan pituus on c, tulee yhtälöksi a2 + b2 = c2.

Suorakulmaisesta kolmiosta ja Pythagoraan lauseesta voidaan johtaa trigonometrisiä funktioita, joita voidaan sini- ja kosinilauseen avulla soveltaa kaikkiin kolmioihin – myös ei-suorakulmaisiin.

  • Suorakulmaisessa kolmiossa on yksi kulma, jonka suuruus on 90 astetta.
  • Teräväkulmaisessa kolmiossa kaikki kulmat ovat alle 90 asteen suuruisia.
  • Tylppäkulmaisessa kolmiossa on yksi kulma, joka on suurempi kuin 90 astetta.