Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Painoindeksi eli BMI

Painoindeksi eli BMI

Painoindeksin avulla saat tietää, onko painosi normaalin rajoissa. Pelkkä kilomäärä ei tietenkään vielä kerro ylipainosta tai alipainosta, sillä paino täytyy suhteuttaa pituuteen.

Pituus
Paino
Sukupuoli
Painoindeksi =

Tietoa painoindeksistä

Painoindeksistä käytettävä lyhenne BMI tulee englannin kielen sanoista Body Mass Index. Normaalipainosta kertova painoindeksi on välillä 19-24,9. Jos indeksisi on tämän alueen ylä- tai alapuolella, suurenee riski saada erilaisia sairauksia. Normaalin painoindeksin alueelle mahtuu kuitenkin parikymmentä kiloa, eli ihannepainoinen ihminen voi olla esimerkiksi hieman tukevarakenteinen tai hoikka.

Sairaalloinen alipaino0 – 14,9
Merkittävä alipaino14 – 17,9
Lievä alipaino18 – 18,9
Normaalipaino19 – 24,9
Lievä ylipaino25 – 29,9
Merkittävä ylipaino30 – 34,9
Vaikea ylipaino35 – 39,9
Sairaalloinen ylipaino40 –>

Painoindeksin laskeminen

Painoindeksi lasketaan yleensä jakamalla paino pituuden neliöllä. Painoa ei siis jaeta pelkällä pituudella, sillä tulos ei olisi tasapuolinen pitkillä ja lyhyillä ihmisillä.

Esimerkki: Jos ihminen painaa 70 kiloa ja on 1,70 metriä pitkä, lasketaan painoindeksi seuraavasti: 70 / 1,702 = 24,20. Kyseinen ihminen on siis normaalipainoinen.

Yllä esitetty kaava on perinteinen tapa painoindeksin laskemiseen. Siinä on kuitenkin puutteita, sillä kaava antaa hieman vääristyneen tuloksen sekä keskimääräistä pidemmille että lyhyemmille ihmisille. Tämän vuoksi painoindeksin laskemiseen on myöhemmin kehitetty myös toinen kaava.

Oxfordin yliopiston numeerisen analyysin professori Nick Trefethen kehitti painoindeksin laskemiseen uudenlaisen kaavan, jossa tulokseen saadaan enemmän kolmiulotteisuutta. Thereftenin BMI-kaavan mukaan edellisen esimerkin painoindeksi pysyisi samana, mutta esimerkiksi 90 kiloa painavan 190-senttisen ihmisen painoindeksi on vanhalla kaavalla 24,9 ja uudella 23,5.

Painoindeksilaskurin rajoitteita

Käytitpä sitten uutta tai vanhaa laskukaavaa painoindeksin laskemiseen, ei tulos ole kuin suuntaa-antava. Painoindeksi ei ota huomioon kehon koostumusta, joten esimerkiksi hyvin lihaksikkaan ihmisen kohdalla tulos saattaa vääristyä. Lihas voi painaa jopa 20 prosenttia enemmän kuin rasva.

Painoindeksi ei myöskään huomioi rasvan jakautumista. Normaalipainoisellakin ihmisellä voi olla selkeää vyötärölihavuutta eli liian paljon vatsaonteloon kertynyttä rasvaa. Vyötärölle kertyneet kilot ovat terveydelle huomattavasti haitallisempia kuin esimerkiksi reisille tai takamukseen kertynyt rasva.