Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Viivästyskorkolaskuri

Viivästyskorkolaskuri

Viivästyskorkolaskurin avulla voit laskea, kuinka paljon korkoa myöhässä maksettu lasku tulee maksamaan.

Tietoa viivästyskorosta

Viivästyskorko joudutaan maksamaan, kun maksun suoritus tehdään sopimuksessa edellytetyn ajankohdan jälkeen. Jos sovittua maksua ei suoriteta ajallaan, on kyseessä rahavelvoitteen rikkominen. Tällöin velkoja on oikeutettu saamaan hyvitystä viivästyksestä.

Jos maksussa on ollut eräpäivä, lähtee viivästyskorko juoksemaan heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen. Mikäli eräpäivää ei kuitenkaan ole määrätty sitovasti, alkaa viivästyskorko kertyä 30 päivän kuluttua laskun lähettämispäivästä.

Viivästyskoron määräytyminen

Viivästyskorko määräytyy voimassa olevan korkolain mukaan. Euroopan keskuspankki määrää puolivuosittain viitekoron, jonka päälle lisätään 7 prosenttiyksikköä. Vuonna 2020 viitekorko on ollut 0,0 %, joten viivästyskorko on ollut 7 %.

Kaupallisissa sopimuksissa sovelletaan 8 prosenttiyksikön lisäkorkoa. Tätä korkoa käytetään silloin, kun kyseessä on yritykseltä toiselle tai viranomaiselta yritykselle suoritettava maksu.

Voimassa olevat viivästyskorkoprosentit voi tarkistaa Suomen Pankin sivuilta. Korko määritetään aina vuoden alussa ja sekä kesäkuun lopussa.

Viivästyskoron laskemisessa käytetty jakaja

Kun laskulle lasketaan korkolain mukaista viivästyskorkoa, tulee jakajana käyttää todellisia kalenterinmukaisia päiviä (365 päivää, karkausvuonna 366 päivää). Viivästyskoron perusteena käytettävä Euroopan keskuspankin viitekorko lasketaan tästä huolimatta ”saksalaisella” koronlaskentatavalla, jonka mukaan vuodessa on 360 päivää.

Korkoa korolle -kielto viivästyskorossa

Vaikka esimerkiksi sijoituksissa korko pääomitetaan kasvamaan seuraavana vuonna lisää korkoa, käytetään viivästyskorkojen laskemisessa yksinkertaista koronlaskua kohtuussyistä. Viivästyskorkoon sovellettava korkoa korolle -kielto on kirjattu jo Rooman vanhimpaan lakikokoelmaan (Leges duodecim tabularum, Kahdentoista taulun lait), joka syntyi vuosina 451–450 eaa.