Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Prosenttilaskuri

Prosenttilaskuri

Perus prosenttilaskut

Kuinka paljon on %
luvusta
=
Montako prosenttia luku
on luvusta
=

Luku nousee/laskee prosenttia

Luku
Prosenttiluvulla %
=

Tietoa prosenttilaskuista

Prosenttilaskut ovat tuttuja jo kouluajoilta. Osa prosenttilaskuista on helppo laskea päässä (esimerkiksi 50 % ja 10 % tietystä luvusta), mutta osa on vaivattominta laskea prosenttilaskurilla.

Prosentti tarkoittaa sadasosaa jostain luvusta. Prosentin nimitys tulee latinasta: per centum tarkoittaa sataa kohden ja pro centum tarkoittaa sadasta tai sadan puolesta.

Prosenttiluvuilla voidaan kuvata prosentuaalista osuutta jostain kokonaisuudesta, esimerkiksi rasvan osuutta juustosta. Toinen arkipäiväinen prosenttilaskujen kohde ovat alennusprosentit.

Jos tuote myydään esimerkiksi 25 prosentin alennuksella, on tuotteen uusi hinta 0,75-kertainen. Jos hintaa taas korotetaan 25 prosentilla, on tuotteen hinta 1,25-kertainen alkuperäiseen nähden.

Voit laskea prosenttilaskurilla monia erilaisia prosenttilaskuja. Sitä ennen sinun on kuitenkin osattava määritellä, minkä tyyppisestä prosenttilaskusta on kyse.

Esimerkkejä prosenttilaskuista:

5 euron arvoisen juuston parasta ennen -päiväys on lähenemässä, ja tuote myydään 30 % alennuksella. Paljonko alennus on euroina?

5/100 x 30 = 1,5

Entä paljonko juusto maksaa alennuksen jälkeen?

5/100 x (100-30) = 3,5

Hauska päässälaskukeino prosenttilaskuihin:

Tiesitkö, että x prosenttia y:stä on saman verran kuin y prosenttia x:stä? Eli jos haluat laskea 4 prosenttia luvusta 75, pääset samaan tulokseen laskemalla 75 prosenttia luvusta 4. (Vastaus on tietenkin 3.)

Huomio! Prosentti ja prosenttiyksikkö tarkoittavat eri asioita. Prosenttiyksikkö ei ole prosentti-sanan hienostelumuoto, vaan sitä käytetään prosenttilukujen vertailussa. Esimerkki: jos korko on ollut aikaisemmin 10 % ja se nousee 12 %:iin, nousee korko 2 prosenttiyksikköä, EI 2 prosenttia. Jos muutos laskettaisiin prosentteina, se olisi 20.