Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Tehomuunnin

Tehomuunnin

Tehomuuntimen avulla voit muuntaa tehon yksiköt toisiksi. Valitse ensin muunnettava luku (esimerkiksi cal/h) ja sen jälkeen yksikkö, johon haluat luvun muuntaa.

Laskuri

Tietoa tehoyksiköistä

Watti

Tehon tunnus fysiikassa on P, ja se tarkoittaa käytetyn energian määrää aikayksikössä. Tehon SI-tunnus eli watti (W) vastaa yhden joulen energiamäärää sekunnissa. Käytännössä yksi watti vastaa tehoa, jolla voi nostaa noin 102 gramman omenan metrin korkeuteen sekunnissa. Watti-yksikön nimi on peräisin James Watt-nimiseltä skottilaiselta keksijältä.

Volttiampeeri

Volttiampeeri (VA) on SI-järjestelmään kuuluva näennäistehoa kuvaava yksikkö, jota käytetään sähkötekniikassa. Fysiikassa watti tarkoittaa samaa asiaa kuin volttiampeeri, mutta sähkötekniikassa watti on pätötehon (piirissä todellisuudessa kulutettu teho) yksikkö ja volttiampeeri näennäistehon (jännitteen ja sähkötehon tulo) yksikkö.

Hevosvoima

Hevosvoima (hv, hp) ei kuulu viralliseen SI-järjestelmään, mutta sitä käytettään yleisesti kuvaamaan moottorien tehoa. Yksi hevosvoima vastaa noin 735,5 wattia. Käytännössä sillä pystyy siis nostamaan 75 kilogramman massan metrin verran sekunnissa.

Brittiläisessä yksikköjärjestelmässä hevosvoima on hieman eri suuruinen – se vastaa noin 745,7 wattia. Yhden brittiläisen hevosvoiman teholla voidaan nostaa 33 000 naulan massa yhden jalan korkeuteen minuutissa (eli 76,042 kilogrammaa metrin korkeuteen sekunnissa).

Joule ja kalori

Joule (J) on SI-järjestelmässä käytettävä energian ja työn yksikkö. Yksi joule vastaa energiamäärää, joka tarvitaan, kun yhden newtonin suuruinen voima siirtää kappaletta yhden metrin matkan voiman suuntaan. Yksi joule vastaa myös yhden watin tehoa yhden sekunnin ajan tai yhden ampeerin ajamista yhden ohmin resistanssin läpi sekunnin ajan. Joulen nimi juontaa juurensa James Prescott Joule -nimiseen fyysikkoon.

Kalori (cal) on vanha energian ja työn yksikkö. Sen nimi juontaa latinan sanaan calor, joka tarkoittaa lämpöä. Yksi kalori vastaa sellaista lämmön määrää, joka lämmittää yhtä vesigrammaa yhden celsiusasteen verran. Yksi kalori on yhtä kuin 4,1855 joulea.

Vaikka kalori on poistettu virallisesti käytöstä, sitä käytetään yhä kuvaamaan ruoka-aineiden polttamiseen tarvittavaa energiamäärää. Usein tässä yhteydessä puhutaan myös virheellisesti kaloreista kilokaloreiden sijaan, sillä esimerkiksi ruokapakkauksissa käytetään yksikköä kcal (1 000 kaloria).

BTU

BTU tai Btu (British Thermal Unit) on brittiläinen energiayksikkö, jota käytetään usein esimerkiksi lämmitys- ja ilmastointilaitteissa. BTU ei kuulu SI-järjestelmään, ja sen käyttöä on yritetty korvata eri SI-järjestelmän yksiköillä (esim. kilowatti tai joule yhteydestä riippuen). Yksi BTU vastaa 1,055 kilojoulea.