Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Tilavuusmuunnin

Tilavuusmuunnin

Tilavuusmuuntimella muutat erilaiset tilavuuden yksiköt toisiksi. Olemme lisänneet mukaan myös ruuanlaitossa käytettäviä tilavuusmittoja, jotta voit muuntaa esimerkiksi amerikkalaisissa tai englantilaissa resepteissä käytetyt mitat kotimaiseen muotoon.

Tietoa tilavuuden yksiköistä

Litra (L tai l) on SI-järjestelmään kuuluva tilavuuden lisäyksikkö. Yksi litra vastaa yhtä kuutiodesimetriä, eli 10 cm x 10 cm x 10 cm -kokoisen kappaleen tilavuutta. Yksi kuutiometri vastaa tuhatta litraa.

Litra otettiin käyttöön 1790-luvulla Ranskassa. Alun perin litran oli tarkoitus olla saman suuruinen kuin yksi kilogramma vettä, mutta kilogramman mallikappale osoittautui hivenen litraa suuremmaksi.

Litran kertoimet

Litrasta, kuten muistakin SI-järjestelmän yksiköistä, voi kertoimien avulla juontaa muita yksiköitä. Näistä arkielämässä käytetään yleisimmin desilitraa (100 cm3), senttilitraa (10 cm3), ja millilitraa (1 cm3). Isommista määreistä tutuin lienee hehtolitra (100 dm3).

Ruuanlaitossa käytetyt yksiköt

Ruuanlaitossa käytetään useita litrajärjestelmästä poikkeavia yksiköitä. Niitä ovat esimerkiksi maustemitta eli mm (1 ml), teelusikka eli tl (5 ml), ruokalusikka eli rkl (15 ml tai 3 tl) ja kahvikuppi eli kkp (1,5 dl).

Amerikkalaisissa tilavuusmitoissa yksi kuppi eli cup on 2,4 dl. Liquid pint eli nestemäinen pintti on 4,7 dl ja dry pint eli kuiva pintti 5,5 dl. Gallona (gal) vastaa 3,79 desilitraa nestettä. 1 stick butter on sama kuin 113 g voita.

Huomaa, että englantilaiset tilavuusmitat poikkeavat hieman amerikkalaisista. Yksi englantilainen kuppi on 2,8 dl, pintti 5,7 dl ja gallona 4,55 litraa.

Laskin.fi -sivulta löytyy paljon erilaisia muuntimia. Tutustu esimerkiksi lämpötilamuuntimeen tai pituusmuuntimeen.