Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Korkolaskuri

Korkolaskuri

Korkolaskurin avulla voit laskea helposti pikalainojen, kulutusluottojen tai luottokortilla tehtyjen ostosten kokonaiskustannukset. Laskemisessa otetaan korkojen lisäksi huomioon myös erilaiset lainahoitokulut, joista muodostuu todellinen vuosikorko.

Tietoa korkolaskurista ja lainakoroista

Korkolaskurin avulla selvität nopeasti lainan todellisen hinnan. Useassa lainassa ja korttiluotossa on matalalta näyttävä nimelliskorko, mutta sen lisäksi luotosta peritään monia erilaisia maksuja. Kun nämä kaikki kulut ynnätään yhteen, saadaan lainan todellinen vuosikorko. Sen avulla eri lainojen vertailu on helpompaa.

On järkevää tehdä kattava lainavertailu aina ennen uuden lainan ottamista. Lainojen korot ja kulut voivat poiketa toisistaan yllättävän paljon, ja varsinkin isommissa lainoissa voit lainavertailun avulla säästää jopa satasia.

Lainaa ottaessa on ensisijaisen tärkeää mitoittaa sekä lainasumma että kuukausittainen takaisinmaksuerä omiin tuloihin. Tässä voit käyttää apuna korkolaskuria, joka kertoo sinulle lainan kokonaiskustannuksen, maksuerät sekä korkojen osuuden.

Lainakoron määräytyminen

Lainan korko on käytännössä lainaksi saatavan rahan hinta. Koron avulla lainanantaja saa korvausta ottamastaan riskistä sekä siitä, että lainanantaja ei pysty käyttämään lainaksi annettua rahaa laina-aikana. Kulukorvauksilla katetaan erilaisia käytännön toimenpiteistä syntyviä kustannuksia.

Koska korko on osittain korvaus riskistä, on ymmärrettävää, että se on usein verrannollinen lainanottajan tulotasoon tai varallisuuteen. Jos laina on laskettu tiukkaan budjettiin, on lainanantajan riski suurempi kuin lainassa, jonka takaisinmaksuerät eivät lohkaise suurta osuutta lainanottajan kuukausituloista.

Lainoja ei kannata vertailla pelkän nimelliskoron perusteella, sillä se ei ikinä kerro lainan todellisia kuluja. Joissain alhaisen koron lainoissa on niin suuret kulukorvaukset, että kaikki kulut huomioon ottava todellinen vuosikorko nousee kattorajaan saakka.

Kuluttajalainojen korkokatto

Pikalainojen ja kulutusluottojen koroille ja kustannuksille säädettiin ylärajat vuonna 2019. Muutoksen jälkeen lainan nimelliskorko ei saa ylittää 20 prosenttia, ja lainanhoitokulut eivät saa olla yli 150 euroa vuodessa tai 0,01 % luoton kokonaismäärästä päivässä. Vuonna 2020 käyttöön otettiin väliaikainen 10 % korkokatto poikkeusolojen vuoksi.