Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Pinta-alamuunnin

Pinta-alamuunnin

Pinta-alamuuntimen avulla voit muuntaa pinta-alan yksiköitä toisiksi. Valitse ensin nykyinen pinta-alan yksikkö ja sen jälkeen yksikkö, johon haluat sen muuttaa.

Laskuri

Tietoa pinta-alayksiköistä

Pinta-alan kansainvälinen SI-yksikkö on neliömetri eli m2. Neliömetri tarkoittaa sellaisen neliön pinta-alaa, jossa yksi sivu on metrin pituinen. Neliökilometri on vastaavasti neliö, jossa yksi sivu on kilometrin mittainen. Neliökilometrin sisään mahtuu miljoona neliömetriä.

Aari ja hehtaari ovat pinta-alayksiköitä, joita käytetään useimmiten mitattaessa metsää tai viljelysmaata. Yksi aari on 100 neliömetriä ja hehtaari 10 000 neliömetriä.

Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa metsää tai viljelysmaata mitataan usein eekkereissä. Muita sikäläisiä pinta-alojen yksiköitä ovat esimerkiksi neliöjaardi tai neliömaili. Yksi eekkeri on 4 840 neliöjaardia, mikä on noin 4 046 neliömetriä.

Vanhat suomalaiset pinta-alan yksiköt

Metrijärjestelmä otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1887, ja sitä ennen pinta-alojen mittauksessa käytettiin monia erilaisia yksiköitä. Mitat olivat usein epätarkkoja, ja ne liittyivät arkielämään. Esimerkiksi tynnyrinala oli peltoala, jolle kylvettiin tynnyrillinen viljaa. Metrisessä järjestelmässä yksi tynnyrinala on noin 0,49 hehtaaria.

Laskin.fi -sivuilta löydät useita eri muuntimia, esimerkiksi pituusmuuntimen.