Etusivu » Pinta-alamuunnin

Pinta-alamuunnin

Pinta-alamuuntimen avulla voit muuntaa pinta-alan yksiköitä toisiksi. Valitse ensin nykyinen pinta-alan yksikkö ja sen jälkeen yksikkö, johon haluat sen muuttaa.

Laskuri

Tietoa pinta-alayksiköistä

Pinta-alan kansainvälinen SI-yksikkö on neliömetri eli m2. Neliömetri tarkoittaa sellaisen neliön pinta-alaa, jossa yksi sivu on metrin pituinen. Neliökilometri on vastaavasti neliö, jossa yksi sivu on kilometrin mittainen. Neliökilometrin sisään mahtuu miljoona neliömetriä.

Aari ja hehtaari ovat pinta-alayksiköitä, joita käytetään useimmiten mitattaessa metsää tai viljelysmaata. Yksi aari on 100 neliömetriä ja hehtaari 10 000 neliömetriä.

Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa metsää tai viljelysmaata mitataan usein eekkereissä. Muita sikäläisiä pinta-alojen yksiköitä ovat esimerkiksi neliöjaardi tai neliömaili. Yksi eekkeri on 4 840 neliöjaardia, mikä on noin 4 046 neliömetriä.

Vanhat suomalaiset pinta-alan yksiköt

Metrijärjestelmä otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1887, ja sitä ennen pinta-alojen mittauksessa käytettiin monia erilaisia yksiköitä. Mitat olivat usein epätarkkoja, ja ne liittyivät arkielämään. Esimerkiksi tynnyrinala oli peltoala, jolle kylvettiin tynnyrillinen viljaa. Metrisessä järjestelmässä yksi tynnyrinala on noin 0,49 hehtaaria.