Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » ALV-laskuri

ALV-laskuri

ALV-laskurin avulla selvität helposti ja nopeasti arvonlisäveron eli ALV:n määrän sekä yleisellä että alennetuilla arvonlisäverokannoilla. Lasket nopeasti myös verollisen ja verottoman hinnan.

Tietoa arvonlisäveron laskemisesta ja arvonlisäverosta

Arvonlisävero eli ALV on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu lähes kaikkiin tavaroihin ja palveluihin.

Voit tämän laskurin avulla selvittää, kuinka paljon arvonlisäveron osuus on tietystä tuotteesta tai palvelusta. Arvonlisävero on vero, joka lisätään myyntihintaan. Yleinen arvonlisäveroprosentti on Suomessa 24 %. Joidenkin hyödykkeiden kohdalla sovelletaan alennettua arvonlisäverokantaa, esimerkiksi ruoka ja rehu (14 %) tai lääkkeet ja kulttuuripalvelut (10 %).

Arvonlisävero otettiin Suomessa käyttöön kesällä 1994, jolloin se korvasi aiemmin käytetyn liikevaihtoveron. ALV:n käyttöönotolla edistettiin Euroopan unionin sisämarkkinoiden edistämiseksi. Koska vero peritään tuotteiden ja palveluiden hinnasta vain yhden kerran, se ei vääristä vientihintoja tai monimutkaista monikansallisia tuotantoketjuja.

Arvonlisävero on käytössä yli 160 eri maassa. Mukana ovat melkein kaikki OECD-maat sekä lisäksi esimerkiksi Kiina, Venäjä sekä Brasilia. Yhdysvalloissa ei ole yhtenäistä kansallista arvonlisäveroa, mutta osavaltioissa sovelletaan omia arvonlisäveroja eli sales tax -maksua.

Arvonlisäveron kantaminen

Tuotetta tai palvelua myyvä yritys lisää tuotteen myyntihintaan arvonlisäveron. Kun ALV-velvollinen yritys puolestaan ostaa tuotteita tai palveluita, se voi vähentää omien ostojensa sisältämät ALV:t verotuksessaan.

Erilaiset ALV-prosentit

Arvonlisäprosentit vaihtelevat tavaran ja palvelun mukaan.

Yleinen ALV-prosentti
24 %
Useimmat tavarat ja palvelut
Alennettu verokanta
14 %
Elintarvikkeet, rehut, ravintolapalvelut (ei alkoholi tai tupakka)
Alennettu verokanta
10 %
Kirjat, lehdet, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, kulttuuritilaisuuksien pääsyliput, henkilökuljetukset, majoituspalvelut, televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset: 
Nollaverokanta
0 %
Terveyden- ja sairaanhoito, sosiaalihuolto, yleissivistävä ja ammatillinen koulutus, tekijänoikeudet, jäsenlehtien ja mainosten myynti yleishyödyllisille yhteisöille, vienti EU-alueen ulkopuolelle

Verokanta vaihtelee maittain. Suomen yleinen arvonlisävero on verrattain korkea. Esimerkiksi Iso-Britanniassa yleinen ALV on 20 %, Maltalla 18 % ja Saksassa 19 %. Ruotsissa ja Norjassa yleinen arvonlisäveroprosentti on 25 %.

Ovatko prosenttilaskujen kaavat unohtuneet? Voit verestää muistiasi prosenttilaskuista täällä.