Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Asuntolainalaskuri

Asuntolainalaskuri

Asuntolainalaskurin avulla voit arvioida, minkä hintaiseen asuntoon sinulla on varaa. Voit tutkia kuukausierän koon muuttumista vaihtelemalla laina-ajan pituutta sekä kokeilla, miten lainakoron mahdollinen nouseminen vaikuttaa kuukausierään.

Laskuri

Tietoa asuntolainoista

Asuntolainan kustannuksiin sisältyy viitekorko, marginaali sekä muut kulut.

Viitekorkona käytetään nykyisin useimmiten Euribor-korkoa, josta on valittavana 12 kk:n, 6 kk:n tai 1 kk:n vaihtoehdot. Euribor on ollut viime vuodet hyvin matala, joten pitkällä laina-ajalla varustetuissa lainoissa on hyvä ottaa huomioon korkojen nousemisen mahdollisuus.

Viitekoron päälle liitettävä marginaali on asiakaskohtainen. Koron suuruuteen vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi tulotaso, muu varallisuus sekä mahdollisesti myös pitkäaikainen asiakkuus kyseisen pankin kanssa. Lainamarginaalin avulla pankki saa tuottoa ja pystyy kattamaan lainan myöntämisestä aiheutuvaa riskiä.

Pankit ja muut rahoituslaitokset perivät lainan myöntämisestä ja hoitamisesta erilaisia kulukorvauksia, esimerkiksi aloitusmaksun ja tilinhoitomaksuja. Kun nämä kustannukset lasketaan yhteen viitekoron sekä marginaalikoron kanssa, saadaan lainan todellinen vuosikorko. Tällä hetkellä (syksy 2020) uusien asuntolainojen kokonaiskorot ovat jopa alle prosentin luokkaa.

Vakuudet                

Asuntolainaa varten tarvitaan yleensä henkilökohtaisia säästöjä tai muita vakuuksia. Asunto itsessään toimii lainan vakuutena noin 70 prosenttiin asti, ainakin jos kyse on suurehkossa kaupungissa olevasta kohteesta.

Jos omat säästöt eivät riitä kattamaan koko lisävakuuden osuutta, voi vakuutena käyttää muuta omaisuutta tai esimerkiksi vanhempien asuntoa. Mikäli tällaiseen takaukseen ei ole mahdollisuutta, voi takauksen hankkia myös maksullisesti esimerkiksi vakuutusyhtiöltä.

Remonttikulut

Jos kiinnostuksen kohteena oleva asunto vaatii remonttia, voi remonttikustannukset sisällyttää vakuudelliseen lainaan. Asuntolainalla voi rahoittaa pintaremonttia tai maksaa oman osuuden taloyhtiön ottamasta yhtiölainasta. Yhtiölainalla voidaan rahoittaa esimerkiksi putki- tai julkisivuremonttia.

Varainsiirtovero

Asuntoa tai kiinteistöä ostettaessa täytyy aina maksaa myös varainsiirtovero. Varainsiirtoveron maksaa ostaja, ja se täytyy hoitaa oma-aloitteisesti. Jos ostat asunto-osakkeen, on varainsiirtovero 2 % velattomasta myyntihinnasta. Jos ostat kiinteistön, on varainsiirtovero 4 % kauppahinnasta. Varainsiirtoveron osuus kannattaa ottaa huomioon lainasummaa miettiessä.

Asuntolainan verovähennykset

Asuntolainasta maksetut korot voi vähentää omassa verotuksessa joko kokonaan tai osittain. Korot voi vähentää, jos asuntolaina on otettu vakituiseen käyttöön tulevaa asuntoa tai sen peruskorjausta varten. Asunnon tyypillä ei ole väliä – vähennyksen voi tehdä sekä asunto-osakkeen tai kiinteistön asuntolainasta. Myös sijoitusasuntoon liittyvän lainan korot voi vähentää verotuksessa. Lisää informaatiota Vero.fi -sivulla.

Tiesitkö, että voit saada asumistukea myös omistusasuntoon? Voit laskea mahdollisen tuen määrän asumistukilaskurilla.