Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Sanalaskuri ja merkkilaskuri

Sanalaskuri ja merkkilaskuri

Sanalaskurin avulla selvität helposti, kuinka monta sanaa tai merkkiä tekstissäsi on. Selvität samalla myös esimerkiksi virkkeiden määrän.

Lisätietoa sanalaskurista

Sanalaskurin avulla näet, montako sanaa tai merkkiä tekstissäsi on. Sanamäärää tarvitaan, jos kirjoitat esimerkiksi tekstiä nettisivulle tai opintoja varten. Merkkimäärää käytetään usein tekstissä, jonka on mahduttava painetulle sivulle. Esimerkiksi sanomalehden jutut kirjoitetaan tiettyyn merkkimäärään, samoin mainosten tekstit.

Merkkimäärää tutkiessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko tarkoitus laskea merkit välilyöntien kanssa vai ilman. Yleensä välilyönnit lasketaan mukaan, sillä myös ne vievät tekstille varattua tilaa.

Virkkeet ja lauseet sanalaskurissa

Näet sana- ja merkkimäärien lisäksi laskurista myös virkkeet. Huomaa virkkeen ja lauseen ero:

  • Virke alkaa aina isolla alkukirjaimella ja loppuu joko pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin. Virkkeeseen voi kuulua yksi tai useampi lause.
  • Lause muodostuu persoonamuotoisen verbin ympärille, ja niitä voi lauseessa olla vain yksi. Esimerkki: Kun lauloin rannalla, katsoin taakseni, ja näin sinun nauravan. (1 virke, 3 lausetta)
  • Persoonamuotoisen verbin lisäksi lauseessa voi olla muitakin verbimuotoja. Esimerkki: Minä en ole oppinut laulamaan. (Persoonamuotoinen verbi: en ole oppinut)

Laskin.fi -sivulta löydät paljon muitakin laskureita ja muuntimia.