Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Lämpötilamuunnin

Lämpötilamuunnin

Lämpötilamuuntimella muunnat lämpötilan helposti celsius-, fahrenheit- ja kelvin-asteikosta toiseen.

Laskuri

Tietoa lämpötila-asteikoista

Lämpötilan ilmaisemisessa käytetään lämpötila-asteikkoja, joista yleisimmät ovat celsius, fahrenheit ja kelvin. Lämpötila ilmaistaan suurimmassa osassa maailmaa celsiusasteissa.

Celsius-asteikon esitteli ruotsalainen tähtitieteilijä Anders Celsius vuonna 1742. Celcius-asteikon kaksi referenssipistettä ovat veden kiehumis- ja jäätymispiste, eli 100 °C sekä 0 °C. Celsiuslämpötila merkitsee tarkalleen ottaen lämpötilan ja veden jäätymislämpötilan erotusta.

Fahrenheit-asteikon kehitteli hollantilainen fyysikko Gabriel Fahrenheit vuonna 1724. Fahrenheit-asteikon kaksi referenssipistettä ovat veden jäätymispiste sekä ihmisen ruumiinlämpö. Nämä referenssipisteet ovat fahrenheit-asteikolla 32 °F ja 96 °F. Fahrenheit-asteikolla lämpötila mitataan suhteessa 0 °F -asteeseen, eli kyseessä on celsiuksen tapaan välimatka-asteikko. Fahrenheit-asteikkoa käytetään yleisesti Yhdysvalloissa sekä joissain Karibian meren maissa.

Kelvin-asteikon kehitti irlantilais-skotlantilainen fyysikko William Thomson eli lordi Kelvin vuonna 1848. Kelvinin lämpötila-asteikon nollapiste on celsiuksesta ja fahrenheitista poiketen absoluuttisessa nollapisteessä (-273,15 °C ), joten se on absoluuttinen asteikko. Celsius-asteikon ja kelvin-asteikon asteväli on sama.

Voit laskea keskimääräisiä lämpötiloja hyödyntämällä keskiarvo-, mediaani- ja moodilaskuria.