Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Rasvaprosentti laskuri

Rasvaprosentti laskuri

Rasvaprosenttilaskuri kertoo, kuinka suuri osa kehosi painosta eli massasta on rasvaa. Voit laskea rasvaprosentin kahdella eri tavalla: tilastoihin tai mittauksiin perustuvalla laskurilla.

Laskuri

Tietoa rasvaprosentin mittauksesta

Tilastoihin perustuva rasvaprosenttilaskuri kertoo kehosi koostumuksen keskimääräisenä arviona. Sitä voi käyttää suuntaa-antavana osviittana vertailtaessa tarkemmilla mittauksilla saatua omaa tulosta muiden saman ikäisten ihmisten tuloksiin.

Kehon mittauksiin perustuva rasvaprosenttilaskuri ei sekään ole täsmällinen, mutta antaa ensimmäistä laskuria todenmukaisemman tuloksen. Esimerkiksi vyötärönympärys on tärkeä tekijä kehon rasvaprosentin määrittelyssä.

Rasvaprosentti saattaa olla painoindeksiä hyödyllisempi väline ylipainon arvioinnissa, sillä painoindeksi ei huomioi lihasten osuutta millään tavalla. Kehonrakentajilla painoindeksi saattaa näyttää merkittävääkin ylipainoa, vaikka kehon rasvaprosentti olisi minimaalinen.

Normaalin rasvaprosentin viitearvot

Normaaliin rasvaprosenttiin ei ole olemassa kansainvälisiä virallisia viitearvoja, toisin kuin esimerkiksi painoindeksiin. Viitearvot vaihtelevat iän, sukupuolen sekä viitearvojen laatijan mukaan.

Pelkkä suuri tai pieni rasvaprosentti ei kerro, onko ihmisellä terveysongelma. Naisilla alhainen rasvaprosentti voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti estrogeenin tuotantoon ja sen myötä esimerkiksi osteoporoosin syntymiseen.

Helsingin yliopiston apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen on kirjassaan Lihavuus (Duodecim, 2014) määritellyt normaalin rasvaprosentin raja-arvoiksi naisille 25-33 % ja miehille 13-21%. Joissain tapauksissa näitäkin lukemia korkeampi rasvaprosentti voi olla vielä normaali. Ihmisen vanhetessa hänen rasvaprosenttinsa kuitenkin nousee automaattisesti, joten vanhuksiin ei voi soveltaa normaalin rasvaprosentin viitearvoja.