Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ikälaskuri

Ikälaskuri

Haluatko tietää, kuinka monta vuotta, kuukautta ja päivää olet elänyt? Saat sen selville ikälaskurin avulla.

Syntymäpäivä muodossa esim. 01/10/1987

Tietoa iän laskemisesta

Länsimaisessa kulttuurissa ihmisen ikä määritellään yleensä syntymän ajankohdasta lähtien, ja se kasvaa aina syntymäpäivänä. Vaikka olisit elänyt 19 vuotta, 11 kuukautta ja 25 päivää, olet edelleen 19-vuotias etkä 20-vuotias.

Ihmisen biologinen ikä ei ole sama asia kuin kalenteri-ikä. Osa ihmisistä ikääntyy toisia nopeammin ja toiset voivat jopa nuortua. Kronologisesti samanikäisillä ihmisillä voi olla biologisessa iässä pahimmillaan kymmenien vuosien ero. Tutkijoiden mukaan jotkut ihmiset vanhenevat yhdessä kalenterivuodessa jopa kolme biologista vuotta.

Biologista ikää voidaan mitata erilaisten markkereiden avulla. Tällaisia markkereita ovat esimerkiksi kuulo, keuhkojen toiminta, käden puristusvoima sekä erilaiset verikokeilla löydettävät tulokset. Yhtä ainutta biologisen iän kertovaa testiä ei kuitenkaan ole olemassa, sillä testeistä täytyy aina sulkea pois erilaisten sairauksien aiheuttamat muutokset.

Omaa vanhenemista voi hidastaa monilla erilaisilla keinoilla. Tärkeimmät niistä ovat tupakoinnin ja ylipainon välttäminen, liikunnan harrastaminen, kohtuullinen alkoholinkäyttö, sosiaalisuus sekä riittävät älylliset haasteet.