Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Korkoa korolle -laskuri

Korkoa korolle -laskuri

Voit tämän laskurin avulla laskea helposti, kuinka paljon sijoituksesi kasvaa vuosittain korkoa korolle -ilmiön avulla. Voit käyttää laskemisessa apuna sijoituksesi arvioitua tuottoa tai esimerkiksi eläkepäiviä varten avatun rahastotilin keskimääräistä tuottoprosenttia.

Korkoa korolle -laskuri

Tietoa korkoa korolle -ilmiöstä

Korkoa korolle -ilmiö on keskeinen asia sijoittamisessa ja säästämisessä. Kun sijoitat rahaa esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin, kasvaa pääoma koko ajan korkoa. Tämä korko liitetään alkupääomaan, minkä jälkeen myös se alkaa kasvaa korkoa. Näin korkoa tuottava pääoma suurenee kuin itsestään.

Korkoa korolle -ilmiötä kutsutaan myös kumulatiiviseksi koroksi tai koron koroksi. Albert Einstein totesi kuuluisassa sitaatissaan ”Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Joka sen ymmärtää, tienaa sen; joka ei sitä ymmärrä, maksaa siitä.” Ilmiö on pitkän tähtäimen säästäjän tai sijoittajan paras ystävä.

Esimerkki: Alat sijoittaa rahastotilille joka kuukausi 200 euroa. Tilin keskimääräinen vuosituotto on 5 % ja säästöaika 15 vuotta. Voit halutessasi kasvattaa kuukausittaista summaa vuosittain 2 prosentin inflaation verran tai pitää summan koko ajan samana.

Jos kasvat summaa tasaisesti joka kuukausi 200 eurolla, löydät tällaisella kuukausisäästämisellä 15 vuoden päästä tililtäsi 54 103,27 euroa. Jos olisit säästänyt rahat vain tavalliselle pankkitilille, olisi loppusumma noin 17 000 euroa vähemmän.

Matemaattinen korkoa korolle -kaava on K = C x (1 + x / 100) n. Yhtälössä K tarkoittaa sijoitusvarallisuutta lopussa, C alkupääomaa, x tuottoprosenttia tai korkoa ja n aikaa eli korkokuukausien lukumäärä. Korkoa korolle -ilmiön taika perustuu nimenomaan viimeiseen tekijään eli aikaan. Mitä kauemmin ilmiön antaa työskennellä itsekseen, sitä isommaksi varallisuutta tuottava lumipalloefekti muodostuu.